In de periode voor de fotografie (uitgevonden rond 1825) zijn we afhankelijk van schilders en tekenaars als we een beeld willen krijgen van de omgeving. Egbert van Drielst was zo’n schilder. Oorspronkelijk kwam hij uit Groningen maar hij verhuisde in 1765 naar Amsterdam. Drenthe en met name Eext had blijkbaar een warm plekje in zijn hart (en hij is niet de enige Groninger), want hij keerde er steeds naar terug. Onderstaande platen laten de omgeving van Eext zien in die periode.
Even positioneren in de tijd: Het is de Bataafs-Franse tijd en de tijd van Napoleon. Noord-Nederland blijft in die periode echter redelijk zelfstandig.
In Eext zijn de meeste boerderijen van 1850-1920. Een enkele dateert van voor 1825, zoals Kerkstraat 18 (1654; oudste pand), Middenstraat 12 (1750), Gieterstraat 3 (1722) en Hoofdstraat 23 (1700). Dus deze moeten er geweest zijn in de tijd van Egbert van Drielst, al zullen deze boerderijen inmiddels gerenoveerd zijn.
Over de schilder
Egbert van Drielst leefde van 1745 tot 1818. Hij geldt als één van de beste landschapsschilders van zijn tijd. Op jonge leeftijd leerde hij schilderen in Groningen, zijn geboorteplaats, in de ‘fabriek van verlakte voorwerpen’ van Steven Numan. In 1761 gaat hij in de leer in Haarlem bij het behangselatelier van Luberti Augustini. In 1765 vertrok hij naar Amsterdam en gaat werken in de behangselfabriek en wordt ‘behangselschilder’. Hij zat niet stil, maar maakte trips door Nederland en ook Duitsland, Engeland en België. Hij schilderde veel in Drente. Eext had blijkbaar een warm plekje in zijn hart, want hij keerde hier telkens terug en maakte veel schilderijen.