Dassen in het Evertsbos

Wildcamera project

In de periode november 2020 tot en met maart 2021 zijn opnamen gemaakt met de wildcamera in het Evertsbos. Onderstaande clip is het resultaat. Helaas eindigt de clip wat abrupt. Dit is het resultaat van onverlaten die het nodig vonden de camera te jatten.

Het Evertsbos

Landgoed Terborgh, lokaal beter bekend als het ‘Evertsbos‘ is een relatief klein bos en ligt tussen Anloo een Eext. Staatsbosbeheer heeft een wandelroute uitgezet van 5 km, gemarkeerd met gele paaltjes. Sinds 1972 is het bos in het bezit van Staatsbosbeheer (‘Boswachterij Anloo’), daarvoor van de familie Everts. De heer D.E. Everts begon in 1914 met de aanplant. De N34 doorsnijdt het bos. Via een tunneltje bij het onderduikershol zijn beide boshelften verbonden.

Vanaf Eext is het bos het best bereikbaar via de Kerkweg. Ook kun je er via de Torenweg komen of via het pad van de Walakkersweg naar de Kerkweg.

Bijzondere zaken die je in het bos tegenkomt zijn:

 • Hunebed D11
 • Het Pinetum ‘Ter Borgh’
  Aangelegd door Everts, met diverse soorten naaldbomen
 • Het onderduikershol met monument
 • MTB Route Anloo
  Een klein deel van de MTB route Anloo loopt door het bos. In de regel zijn bossen van staatsbosbeheer toegankelijk voor fietsers (Gieten-Gasselte, Grolloo, etc), in tegenstelling tot die van Natuurmonumenten (zoals Drouwenerzand)
 • Urnenveld Anloo
  Hier kun je urnen begraven, best of both worlds zeg maar
 • Privé begraafplaats van de familie Everts
  Hier ligt ondermeer de grondlegger van het bos begraven
 • Grafheuvels
  Je vindt bijvoorbeeld een grafheuvel ten noorden van de Galgwanderveen plas.
 • Kuil
  In het bos dat het dichts bij Anloo ligt (Molenberg) bevindt zich een diepe kuil. Wellicht is hier zand gewonnen. De avontuurlijke MTBer kan vanaf de weg de kuil infietsen
 • Galgwanderveen visplas
  Dit is een ‘pingo ruïne’, een restant uit de ijstijd
 • Gagelveen
  Dit is privé terrein
 • Diverse kleine veenplasjes

Over het project

De meeste beelden zijn opgenomen met de Bushnell Natureview HD wildcamera. Een wildcamera of ‘camera val‘ is een camera uitgerust met een bewegingssensor en infrarood verlichting. De camera wordt veelal aan een boom gebonden. Neemt de sensor beweging waar, dan start de camera een opnamen gedurende een korte periode (50 seconden). Is het donker, dan wordt met de infrarood LEDs bijgelicht (het beeld wordt dan zwart-wit).

Bushnell 14MP NatureView Cam HD with Live View Green No Glow (119740)
De Bushnell Natureview HD

De ervaring met de camera is redelijk. De beeldkwaliteit bij beweging valt wat tegen en regelmatig was er vervelende storing hoorbaar in de audio. Van sommige clips is daarom de audio gemute. Deze camera is de luxe uitvoering, met een monitor (handig bij het plaatsen) en close-up lenzen. Er was een pauze van enkele seconden tussen moment van triggeren en de daadwerkelijke video opname, waardoor het eerste deel van de clip ontbreekt. In sommige, kortdurende scene’s is dit vervelend.

In de periode van november 2020 tot maart 2021 is de camera telkens op verschillende plaatsen rondom de dassenburcht geïnstalleerd, veelal gedurende een periode van een week. Op deze wijze zijn beelden vanuit verschillende hoeken verzameld.

Elke week leverde de camera zo’n 30-70 clips. Muizen waren in het algemeen de reden dat de camera getriggerd werd. Na verwijderen van onbruikbaar materiaal blijven er dan zo’n 170 clips over in 20 directories (gemiddeld 8 per week/directory) die in meer of mindere mate interessant zijn. Daarnaast zijn wat foto’s en additionele video met de mobiele telefoon gebruikt.

De clips zijn geïnventariseerd op inhoud en op kwaliteit. Alleen de beste clips zijn gebruikt. Op basis van het beschikbaar materiaal is een story line bedacht. Tekst is ingesproken los van de video en vervolgens is de video gemonteerd. De tekst is eronder gezet. Hier en daar paste dat niet helemaal. Daarom is voor een tweede keer de tekst in gesproken. De muziek aan begin en eind is van Freeplay Music. Voor de montage is de Shortcut editor gebruikt, een open-source en gratis pakket. De topografische kaarten komen van PDOK.