Aurora Borealis in de achtertuin

Aurora Borealis oftewel het Noorderlicht is iets wat sporadisch voorkomt in Nederland. Het zal de oplettende kijker niet ontgaan zijn dat we van 10 op 11 mei 2024 een bijzondere nacht hebben meegemaakt en circuleren er op Facebook en in en op andere media spectaculaire platen van dit fenomeen.

Nu had ik dat al lange tijd op mijn verlanglijst staan, maar is het er nooit van gekomen om me er op toe te leggen. Nu is het dan toch gelukt, hoewel niet heel spectaculair.

De eerste foto heb ik per ongeluk gemaakt: het was de inmiddels beruchte avond van 10 mei, 23:11 uur. De zon was al even onder, maar er was nog behoorlijk wat zonlicht in de atmosfeer. Toch een test foto gemaakt achter in de tuin, richting ‘ons’ hunebedje. Omdat ik de foto wat lang belicht had was de paarse gloed slechts vaag zichtbaar. Pas later bleek bij nabewerken dat de het Noorderlicht best zichtbaar was, voor de camera dan. Ik besloot later die nacht het opnieuw te proberen. Om twee uur echter was het bewolkt!! Helaas de fun gemist.

De volgende dag liepen de media over van het verschijnsel. Daarom de volgende avond met de camera op pad. En ik was niet de enige… Overdag een paar mooie locaties uitgezocht.

Eerste stop: hunebed bij Eexterhalte. Na een minuut of 20, jawel enig Noorderlicht. Helaas niet op de plek om een mooie foto te maken dus zonder hunebed en met de N34. Zoals later zou blijken was dit het ook zo’n beetje…

De tweede locatie was het Balloërveld naar een boom die me wel eens eerder was opgevallen. Geen Noorderlicht, wel een mooie sterrenhemel.