De Dorpsquiz, waar een klein dorp groot in kan zijn

In oktober 2023 kondigt Kiek Eext een Dorpsquiz aan, voor 3 en 4 november, in samenwerking met V.V.V. (geen Vreemdelingenverkeer Vereniging maar Vereniging voor Volksvermaken Eext). Kiek Eext heeft als doel de saamhorigheid binnen het dorp te verstevigen. Nu de Oostermoer weer lang en breed achter de rug is, vond men het tijd worden voor een activiteit voor samewerking. Zo ontstond het idee voor de Dorpsquiz 2023.

Bij de informatie avond blijkt er een vertegenwoordiging uit nagenoeg alle straten aanwezig. De Dorpsquiz behelst het oplossen van circa 150 opdrachten in 24 uur tijd, in team verband. Op 3 november om 17:00 uur worden de opdrachten verstrekt, 24 uur later moeten de antwoorden ingelvererd zijn. Tussentijds worden extra opdrachten verstrekt via de WhatApp. Teams van 10-20 man/vrouw kunnen zich inschrijven. Uiteraard mag onze straat niet ontbreken dus schrijven wij ook in. Uiteindelijk doen 12 teams mee.

Strategie

Onze straat begint ruim op tijd met de voorbereiding. Er wordt een strategie uitgedacht (ons ‘Van plan Aanpak’), waarbij we in 3 sub-teams gaan opereren, elk met een coördinator en een eigen locatie, volgens een strak tijdschema. On-line kan informatie uitgewisseld worden in WhatsApp groepen en gemeenschappelijke documenten. De strategie wordt aan de teamleden uitgelegd een week voor de Quiz.

We besluiten ‘s nachts wel te gaan slapen en de nodige momenten te introduceren om met z’n allen een lunch of biertje te nuttigen, want het moet met name leuk zijn.

Tijdens de informatie avond van Kiek Eext wordt ook al een eerste opdracht verstrekt: het maken van een joker die symbool staat voor de straat, zonder expliet de straatnaam te mogen noemen.

3 november 17:00 uur

Dan is het zover: op vrijdag 3 november worden de opdrachten uitgedeeld. Een delegatie uit onze straat neemt de opdrachten in ontvangst, inclusief een ‘geheime opdracht’.

Dezelfde avond gaan we met de drie sub-teams aan de slag om de vragen te beantwoorden en opdrachten uit te werken. We maken een stevige eerste slag!

In de nacht bedenkt één van onze leden de oplossing voor de puzzel die schier onoplosbaar leek. Geniaal!

Op pad op 04 november

De volgende dag gaat het fietsteam op pad om de puzzels buiten op te lossen en de zoekopdrachten uit te voeren. Overal rijden clubjes Eexters met fiets of auto (shame on you) door het dorp, de concurrentie nauwlettend in de gaten houdend.

Intussen is het crea-team bezig met de doe opdrachten uit te voeren, bijgestaan door de andere teams. Zo worden er Jos koeken en SpekDikken gebakken, lapjes gehaakt en diverse foto opdrachten uitgevoerd.

De geheime opdracht betreft het maken van een spandoek en het verkleden van vier team leden voor het avond programma. Ons team dient als Cowboy/Cowgirl te verschijnen.

Tussendoor dient telkens een delegatie van het team acte-de-presence te geven voor speciale opdrachten als spijkers meppen, kruidensnuiven of horizontaal kratten stapelen. Al met al een strak programma van deze dag.

Als aspirant Eexter mocht ik voor een aantal opdrachten naar de Kluis, het Eexter dorpsmuseum. Het museum was voor de gelegenheid een uur geopend. Onderstaande logo voor Tafelrijst met een Zeeuws Meisje bleek niet op Google te vinden maar wel in de Kluis.

Dan is het zover. Als eerste team leveren wij ruim een half uur voor sluitingstijd onze resultaten in bij de verbaasde organsiatie.

Om 21:00 uur begint in een afgeladen Café Homan het Quizfeest. Teams presenteren hun ‘geheime opdracht’ voor de laatste punten en worden beoordeeld door een strenge jury.

Bij de uitslag blijkt onze straat tot onze grote verrassing te zijn geëindigd op nummer 1. Onze voorzitter mag een bord in ontvangst nemen namens de straat. De eerste Kiek Eext Dorpsquiz schrijven we op onze naam!

Uiteraard betekent een uitgelaten team en feest tot in de kleine uurtjes.

Epiloog

Complimenten voor de organisatie van Kiek Eext. De Dorpsquiz moet een enorme voorbereiding gehad hebben. Al met al is de Quiz gladjes verlopen en kijken wij als deelnemers terug op een bijzondere gebeurtenis. Voor mij, als Stadjer, wederom een nadere kennismaking met het Drentse dorp, haar inwoners en gewoontes.