Op de mountain bike

Drenthe kent goed onderhouden Mountain Bike routes. Eext ligt midden tussen een aantal Mountbike Trails in en is dus een prima uitvalsbasis voor de mountain biker. Niet alleen de trails zijn goed te fietsen, de bossen ten zuiden van Eext zijn redelijk aaneengesloten en hoofdzakelijk van Staatsbosbeheer (met uitzondering van Drouwenerzand). Staatsbosbeheer staat fietsen in het bos toe. Het is mogelijk behoorlijke tochten te maken alleen door het bos.

MTB Gieten-Gasselte

MTB Gieten-Gasselte krijgt met recht 4 sterren op mtbroutes.nl. Het is met 32 kilometers door het bos een stevige uitdaging. De route bestaat hoofdzakelijk uit single trail, met de nodige variatie. Zo worden de heuvels rond het Gasselterveld beklommen. De hoogste is ook te skippen via short-cut. Het Bult’npad is een van de plekken met kleine heuveltjes die sprongen mogelijk maakt. De droge sloten op de route worden niet ontzien. Eind 2021 is een nieuwe dijk opgeworpen in het westelijk deel van de route. De route is over het algemeen snel, zeker het westelijk deel. Een Strava traject ontbreekt niet. Voor mij één van de mooiste routes. Als aspirant Eexter ben ik in de gelegenheid de route op diverse momenten en in diverse jaargetijden te fietsen en dat is een waar feest. In de zomer vaak ‘s avonds, in het weekend liefst vroeg of aan het eind van de middag, wanneer de kuddes MTBers de trail verlaten hebben.

Vanuit Eext is deze het best te starten vanaf de Stationsstraat, nabij Eexterhalte.

Met een stevig pak sneeuw, februari 2021

MTB Anloo

MTB Anloo is met 39 kilometer een relatief lange route. Vanuit Eext kun je opstappen op de Torenweg.

Door het rulle zand van het Balloërveld

De route is deels over de weg, maar pakt zoveel mogelijk onverharde paden in de omgeving en kent een aantal stukjes single trail. De route gaat richting Gasteren, Ballo, Taarlo. Bijzonder is de lus over het Balloërveld, die bij droog weer door het mulle zand best wel uitdagend is. Na het Balloërveld gaat de tocht richting Gasteren. Hier wordt het pad wordt gedeeld met Pieterpad wandelaars, wat enige diplomatie vereist. Na het Ubbinkbos gaat het over een smal pad door een houtwal, waar het al slingerend tussen de bomen gaat. Tot slot gaat het pad door het Evertsbos als een snelle single trail.

MTB Zuidlaren

MTB Route Zuidlaren is een vrij korte route met 8.7 km. De route is afwisselend en loopt door het Strubben-Kniphorstbost. De route is onderverdeeld in twee stukken: het noordelijk deel is vrij snel met hier en daar vlonders, brugjes, heuveltjes en een stevige kuipbocht. Het zuidelijk deel is met de vele kuipbochtjes langs de N34 vrij technisch. Dit deel begint bij het hunebed D8.

Vanaf Eext is de route te bereiken via Anloo. Vanaf de Bosweg kun je rechtsaf het zuidelijk deel van de route op.

Hunebed D08 ligt op de route

Vanuit Eext te bereiken

MTB Rolde is met 9 km een kort trajectje met technische stukjes in het bos en een stuk door het weiland.

MTB Grollo is ook goed te doen vanuit Eext. Rond de Grote Moere zijn een aantal technisch stukjes. Blubberig wanneer het nat is.